SEMPOZYUM KONULARI

Sakarya’dan Büyük Taarruz’a Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 100. Yılında Tarihi, Siyasi, Askeri ve Kültürel Yönleriyle Polatlı Uluslararası Sempozyumu

Hacettepe Üniversitesi ve Polatlı Belediyesi işbirliği ile düzenlenecek olan “Sakarya’dan Büyük Taarruz’a Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 100. Yılında Tarihi, Siyasi, Askeri ve Kültürel Yönleriyle Polatlı Uluslararası Sempozyumu” Ankara’nın Polatlı ilçesinde 06-08 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

1918 yılında biten Dünya Savaşı, Türkler için Anadolu’nun işgale uğraması üzerine başlayan Milli Mücadele hareketi ile 1922 yılına kadar devam etmiştir. 1919 Paris Barış Konferansı sürecinde yenilen devletler birer birer kendilerine dayatılan ağır barış antlaşmalarını imzalamak durumunda kalırlarken Osmanlı Devleti’ne de Sevr Antlaşması kabul ettirilmek istenilmiştir. Türk milleti asker, sivil, genci yaşlısı, kadını ve erkeğiyle birlikte bu duruma karşı koyarak Kuvayı Milliye birliklerini oluşturmuş, Mustafa Kemal Paşa’nın da katıldığı kongreler toplamış ve sonrasında 23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin kurulmasını sağlamıştır.

Gazi Meclis siyasi ve idari örgütlenmesini tamamlayıp, kendisine bağlı milli kuvvetleri düzenli ordu haline dönüştürerek bunu İtilaf Devletleri ve bilhassa Yunanistan ile mücadelesinin en önemli dayanağı haline getirmiştir. Böylece ülkenin çeşitli nüfuz bölgeleri şeklinde bağımsız parçalara ayırma çabalarının önüne geçmek için ölümüne bir mücadeleye girişilmiştir. Ankara’nın batısında gerçekleşen İnönü Muharebeleri ile Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında Eskişehir-Afyon hattının doğusuna çekilen Yunan Ordusuna karşı gerçekleştirilen Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonucunda, büyük bir yenilgiye uğratılan Yunan ordusu "Ordular! İlk hedefiniz Akdenizdir ileri!" direktifiyle takip edilerek, 9 Eylül 1922'de İzmir'den, 10 Eylül 1922'de de Bursa'dan çıkarılmıştır. Bu süreçte Polatlı, Sakarya Meydan Muharebesi’nde savaşın bizzat cereyan ettiği bir alan olmakla birlikte Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesinde de asker ve malzeme sevkiyatı açısından en önemli lojistik ve ikmal merkezi olmuştu.

Milli Mücadele’nin zafer yılı 1922’dir. 1922 yılında Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin büyük bir zaferle kazanılması ile Anadolu’nun parçalanmaktan ve emperyalizmden kurtulması sağlanmıştır. Böylece Mondros Mütarekesi’nin yerine Mudanya Mütarekesi, Sevr’in yerine de I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren Lozan Antlaşması imzalanmış ve Cumhuriyete giden yol açılmıştır.

Cumhuriyete ve bağımsızlığa giden yolun açılmasında önemli bir dönüm noktası oluşturan Milli Mücadele’nin bu safahatının Polatlı merkez alınarak, tarihi orijinal kaynaklara dayalı tebliğler çerçevesinde ele alınması büyük önem arz etmektedir. Yeni bilgi ve belgeler çerçevesinde Milli Mücadele ve Polatlı’yı kültürel, ekonomik, tarihi ve siyasi açılardan konu edinen bilimsel çalışmaların yer alacağı bir sempozyumun Polatlı’da toplanması sempozyuma büyük katkı sağlayacaktır.

Sempozyumun amacı, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin hangi askeri ve siyasi koşullarda yapıldığını, bu süreçte Yunanistan ve Avrupa kamuoyunun ne durumda olduğunu tespit etmek, Polatlı’nın öncelikle tarihi ve askeri bakımdan önemini ve bu hususlardaki gelişmeleri ortaya koyma düşüncesiyle, bu alanda ve yerel tarih üzerine çalışma yapan bilim insanlarının bölge tarihinin gelişimine katkıda bulunmalarını sağlamaktır.

Sempozyumda Ele Alınması Düşünülen Konular

  1. Sakarya Muharebesi sonrası Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin askeri, siyasi ve lojistik yönü
  2. Milli Mücadele’de Ankara/Polatlı ve çevresinin tutum ve katkıları
  3. Büyük Taarruz öncesi yapılan hazırlıklar
  4. Büyük Taarruz öncesi 1920-1921-1922 yıllarında meydana gelen gelişmeler.
  5. Başta Yunanistan olmak üzere Avrupa devletlerinde taarruz öncesinde siyasi durum 
  6. Sakarya’dan Büyük Taarruz’a TBMM’nin siyasi ve diplomatik çözüm arayışları
  7. Yerli/yabancı basın ve kamuoyunda Büyük Taarruz
  8. Sakarya Muharebesinin Büyük Taarruz’a etkileri
  9. Sakarya Muharebesi ile Büyük Taarruz’daki askeri birliklerin karşılaştırılması
  10. Sakarya Muharebesi sonrası Türk Ordusunun teşkilatlanma süreci
  11. Sanat ve edebiyatta Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi
  12. Polatlı’nın sosyo-ekonomik yapısı
  13. Polatlı’da sosyo- kültürel gelişmeler
  14. Bölgedeki tarihi yapı, abide ve mekânlar
  15. İlgili diğer konular